ässa, läscha, jäsja

Ovan kan du se Los uttalsvariationer på ordet läsa. Ett av de ord hon använder mest frekvent. Vi vadar i böcker här hemma. Hur de än staplas och ställs in i bokhyllor hamnar de på golven, i soffan och i sängarna. I drivor. Det är rätt fint. Även om det också innebär en hel del slitage och städning. Vi får liksom välja, tillgänglighet för Lo eller böcker i fint skick. Vår ettåring har nämligen fortfarande en del att lära sig när det gäller handskandet med böcker. Men det är helt fantastiskt att studera hennes ansiktsuttryck när hon bläddrar i dem och tittar på alla bilder.
 
Ofta beror hennes ilskeutbrott här hemma på att hon i skrikande stund försöker lyfta en alltför tung och otymplig hög med böcker och bära den till soffan. Sällan ger hon sig och plockar bort några böcker. Istället kämpar hon argt tills dess att hon betvingat högen och fått den dit hon vill ha den. Hjälp vill Lo inte ha. Sedan vill hon också bestämma lästakten. Just nu jobbar hon igenom böcker med högt tempo. Hon kommenterar och läser valda delar innan hon slänger ihop den, deklarerar att den är slut och tar upp nästa i traven.
 
Elis älskar att lyssna på böcker och läsa tillsammans. Senast imorse uttryckte han hur superglad han blir när vi läser ihop. Han har inte knäckt bokstavskoden än, men läser många gånger böcker högt ur minnet. Det är roligt att lyssna på. Biblioteket på torget är välbesökt och Elis har fått ett alldeles eget lånekort.
 
Allt det här påminner mig om hur fint det var att vara barn och älska böcker. Unnar mina barn det också.
 
 
Här, två små bokslukare som trängs i vagnen. Strax efter att Elis tröttnat på att gå vägen fram läsandes.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0