sommaren jag hoppas på

barfotaväder
spela spel i åsliden medan solen aldrig går ner
packa picknick tills jag blir less
se nya ställen i stockholm
vattenmelon, körsbär, smultron och nektarin
hinna ha tråkigt
va med familjerna
solvarma jordgubbar direkt från landet
mycket blommor på bordet
havet
träffa småtting innan vi reser norrut
grillmiddagar med grannarna
snigelpromenader
öppen himmel i bagis
come-away-with-me-helg med nils
simma kilometrar
bryggor
se räven, ugglan och älgen
gelato på stikkinikki
överraskningar
se kusinerna leka
bli utbjuden på restaurang
sommarprat i hängmattan
äventyr med jesus
va med vännerna vi träffar så sällan med håller av så mycket
rabarberpaj
formulera drömmar
skissa på planer
smörja in små ryggar och magar med solkräm hundra gånger
skriva dikt
fira
stugbadminton
hoppa i en pöl med fnittriga barn
hinna längta efter hösten
TYP SÅNT

signalskugga

 
Nu har det varit tyst från mitt håll en vecka. Det var skola, bestyr, familj och sedan en fin helg med en av systra mi på besök. Är så glad att hon kom ner för att va med oss. Har längtat efter na! Vi har haft en helg med  sol, bästglassen, blåsväder vid sjön, såpbubblor på balkongen, loppisköp, Bamse, böcker, Stockholmspromenad, indisk matlagning med grannar, soffprat, lådcykleri, lekplatsliv och annat som vår tillvaro är full av. 
 
Nu börjar vardagsveckorna igen. Några få, några två innan dess att det blir semester för hela familjen Lundkvist. Juni, Juli och en liten bit in i Augusti får vi. Då är det vi som tar tag i projekt på väntelistan (tänk typ: röja förrådet, skrubba badrumskaklet, radera bilder på datorn och ge cyklarna lite kärlek), lådcyklar till sjöar var och varannan dag, picknickar och träffar vänner under den höga himlen i sommar-Stockholm. Sedan så blir det tid att låta varandra få lite tid för det egna. Jag kanske sätter mig vid symaskinen en stund? Eller skriver klart den där diktsamlingen? Eller så gör jag något annat jag inte hunnit ta reda på att jag vill än. Vi får se.
 
 

bananas på smycken

Himlarns fina! De hittar du hos Fawning in love på Etsy.
 
 
luv4sams sjukt kitschiga affär hittade jag dessa som jag tyckte var roliga och snygga:
 
 
Lite mer klass och cash står Speciments för. Men oj, vad gillar dessa oslipade diamanter:
 
 
Och några sista som jag är förtjust i, från BeautySpot:
 

göm mig hos dig

 
Det händer att jag har hela dagar som jag säger konstiga saker i samtal med andra. Till och med vänner. Trötta, flackande dagar. Igår var en sådan dag. Kläcker ur mig knäppa kommentarer och svarar på frågor på sätt som inte alls känns som mig. Jag viker med blicken och ofrivilligt avslöjar jag varenda känsla som drar förbi inuti, i mina ansiktsuttryck. Det är svårt att vara mig då tycker jag. Känner mig suddig i konturerna och alldeles för utelämnad. Och egentligen är det lätt att göra något åt. Oftast behöver jag bara dra mig undan för att få mig lite sömn och vila i den nåd som räcker för allt. 
 

spara tipsar igen

Ett snabbt och enkelt tips för den som vill återbruka mer: Plantera om kruksallad du köpt i butik och ätit upp! Sätt den i kruka med lite ny jord och ställ på solig plats. Vattna och ge kärlek då och då, så kan du längre fram njuta av en ny omgång sallad. 

morning has broken

I lägenheten: ivriga fnissiga barn, en tung och lite kvävande doft av popcorn (vi poppade kvällen lång igår) och ett klart morgonljus. Vi har en fin morgon. Den började vid tjugo över sex med att vi vaknade av att Elis för första gången sprang ut ur rummet på egen hand till toaletten. Fixade allt själv. Annars brukar han lustigt nog aldrig gå ut från rummet utan att vi är där på morgonen. Sedan gick jag för ovanlighetens skull upp först och läste böcker med två roliga morgontroll. En gröt-och-ägg-frukost senare ligger jag i sängen och tar igen mig lite.
Idag ska vi ha så kul! Vi har planerat en grej på Bagis nedre torg idag, vid fontänen. Det blir vikning av pappersbåtar och såpbubblor i olika format. Ansiktsmålning och popcornätning. Frukt och häng med alla som har lust. Vi kallar evenemanget Hjärta Bagis och tänker anordna fler grejor framöver. Näst på tur är ett litet konstprojekt i slutet av juni.
 

ogräsfrukost!

 
Jag drack en ogrässmoothie till frukost imorse. Det var precis vad jag längtat efter i frukostväg. Ogräset var en näve kirskål som jag plockade igår. Kirskål är ett gratis substitut för spenat och ruccola och annat grönt som man kan mixa ner i sin smoothie för att maxa näringsintaget. De här bladen är liksom proppfulla med vitaminer och mineraler. Och kan förutom i smoothie och sallad användas för exempelvis att göra en god pesto, en paj eller en grön lasagne. 
 
Första gången jag hajade till inför kirskålen var när en vän och granne förra veckan berättade att de plockat kirskål och lagat paj. Sedan såg jag hur Ulrika på Råsmart blandade det i sin familjs smoothie. Och när jag sedan igårkväll cyklade förbi en Bagisfamilj med famnarna fulla av kirskål bestämde jag mig för att själv ta med mig ett fång hem. 
 
Nu är jag peppad på klorofyll-full mat. På att förvälla och frysa in. Kirskålen växer nämligen helt ohämmat här i krokarna. Gäller bara att hitta platser som ligger en bit från bilvägar och annat som kan förorena den. 
 
Hurra för skogens skafferi!
 
 

evlun på instagram


lata pigans loppis


 
Det tog ett tag innan jag kom på att jag hade kameran med och att jag kunde föreviga allt jag inte köpte. Annars hade ni fått se hyllmetrar med vintagetyger, trevliga möbler och fantastiska porslinstravar samt långa rader med klänningar från hela nittonhundratalet. Allt detta hitttar du utanför Enköping, i Vela hos Lata Pigan. Jag hade ingen shoppingbudget och vårt sällskap stannade till en kortare stund, men jag tyckte ändå att det var en upplevelse att gå runt bland grejorna. En annan gång hade jag köpt med mig något fantastiskt tyg hem!

mat, i filt och trä

Etsytips för barn igen! En av alla de saker som jag säkert skulle vara kul att göra är leksaker till barnen. Trevligt pyssel liksom. Men, det är inte högst upp på prioriteringslistan när det gäller saker jag har mest lust till. Så då kan man ju bli sugen på att köpa andras fina hantverk. Här kommer himla fin mat och fina tillbehör från WildMarigold, The Pixie Palace och Bees Felt Market:
 

att bo långt ifrån

Vi flyttade från Umeå för snart fyra och ett halvt år sedan och landade här i Bagis. Vårt hemma. Det innebär att vi har många långa mil till våra föräldrar och de flesta av syskonen. Avstånden känns i hjärtat och med åren har jag kommit att bli allt mer blödig över månaderna som går mellan det att vi ses. Om det dels beror på barnen och någon slags längtan att göra hela deras storfamilj tillgänglig för dem, att få se mer av de relationer som de odlar med våra föräldrar och syskon. Vet int'. Men så har det blivit.

Och jag saknar att inte få lära känna min systerdotter. I sommar, när vi ses för tredje gången i hennes liv, har hon typ hunnit bli en ettåring som säkerligen kommer knata runt på mjuka gräsmattor och proppa i sig jordgubbar på deras gård. Att få ha tid med hennes fina föräldrar. Va föräldralediga ihop. Saknar min syrsa i Umeå, att inte få snickasnacka på hennes gröna balkong närsomhelst i sommar eller lära känna hennes karl. Att bjuda hem mina päron på en lunch en vanlig lördag och hänga hela eftermiddagen med glada barnbarn. Sånt saknar jag.
 
Samtidigt så är det vi vill ha här så viktigt för oss just nu, och det är inte tid för norrlandsflyttar. Kanske blir det aldrig. Det är sånt vi inte vet eller har bestämt än. Här i Bagis är vi ett gäng år till. Minst. Så hjärtat får fortsätta värka och längta emellanåt.
 
Därför är det bra fint att vi också får besök ibland. När ni kan läsa det här inlägget firar vi Nils pappa jubilaren i efterskott. Det gör vi på en prästgård utanför Enköping dit vi alla reser för att få en helg tillsammans allihopa. Mina kära svärföräldrar. Nils fina syskon, deras fina makar och ett gäng underbara ungar. Det är sånt som värmer hjärtat på oss som lämnat familjen långt bort i landet. 
 
Och sedan i juli, då får vi ytterligare en dos av familj. Det blir bra det.
 
 

en sommardag i maj

 
Vi fick sommar i Stockholm idag. Dagen började med en grå och tung Bagishimmel, vi var nästan beredda att ställa in vår planerade cykelutflykt till Bandängens parklek. Bäst i alla fall att packa med regnbyxor i skötväskan efter nattens regnande hävdade jag. Men där låg dom och skrotade.
   Istället fick vi en magiskt varm och solig utflykt. Vi susade längs cykelvägar genom vitsippstäckta skogsdungar, över stora trafikerade vägar där bara vinden och bilarna hördes, mellan pastellfärgade hyreshus och jag njöt så himla mycket. Av sommarkänslor, av fina vänners sällskap, av barntrion i lådcykelns glada uppsyner.
 
Så gick en picknickdag med grillunch, barfotafötter, leksugna barn och sol i nacken. Kladdiga barnhänder, grejer överallt och en ettårings snubblandes runt på maten. På hemvägen slocknade barnen allteftersom i majvinden. Och jag kände mig som man kan göra en sådan här dag när man varit girig på solen. Varm och mör, törstig, huvudvärkig och bränd. Men väldigt tacksam.
 
Lyckan sen att läsa ett sms med en inbjudan till en spontan middag. Fantastisk mat och tid med the extended family. Å! Då mår man. Då mådde jag.

tacksamheter

att läsa vetenskapsteori mot en solvarm vägg
min man, bäst i världen
god mat
att cykla till och från tunnelbanan istället för att gå
träden som snart blommar på bagis torg
senaste tidens bibelläsning
fina kursare
doften av skog, blommor och myrstack den på vägen till pedagogiska institutionen
gryningens bästa kräm för problemhud
kära grannar
att ha ett hem
roliga vändningar
bygga lego i soffan med min lo
helgens besök på gandhi med hela familjen + fina vänner (sitta på restaurang i två timmar med två små barn!)
telefonsamtal med någon jag tycker om
att ha fått en bukett från min glittriga stolta treåring
att bli välkomnad hem på med små armar kring ben och hals, blöta pussar och fina ord
hans närvaro
god gelato (ja, nils, jag köpte en idag)
att få släcka ner och bädda ner sig nu
 

idag ringde jag någon jag tycker mycket om, och det väckte minnen

 

happyjoyelis, del tre

Elis pratar om hjärtat, varför man inte kan se det och vad det har för färg. Jag undrar vad han tror.
Han frågar som ofta:
"Kan du säga mamma?"
"Jag tror att det är rött, som blodet" svarar jag.
"...eller grönt som avocado" gissar han.

etsy-kärlek, os estorninhos

 
Lycka var att upptäcka Etsy! En sida som samlar alla möjliga som vill sälja sitt hantverk, sin konst, sina utvalda vintagefynd och så vidare. Som på alla liknande sidor så är utbudet stort som havet och det kan ta tid innan man lär sig hur man hittar favoriter och hur man navigerar allra bäst. Jag har dille på mycket fint där och känner varje gång jag spenderar lite tid där drabbas jag av någon jag-vill-aldrig-köpa-en-present-från-en-annan-plats-än-denna.
 
Jag tänkte starta en liten serie här på bloggen då jag tipsar om favoriter jag hittat. Bara för att jag vill dela med mig av det jag tycker om. 
 
Först ut är Os Estorninhos: där gjorde vi vårt första köp för ett par veckor sedan. I den butiken har jag hittat några pärlor. Kanske hittar du något annat som du gillar? Vi slog i alla fall till på jackan högst däruppe nu när Lo behövde en. Välgjord och snygg på alla sätt och vis. Så himla kul att handla på det här sättet, i kontakt med personen som faktiskt sytt plagget eller gjort smycket! 
 

vårtavla


men, varför lyssnar inte du på mig?

I eftermiddag har vi firat hemma hos oss. Vi har tidigare i veckan sagt hejdå till Elis blöjor dagtid och Elis föreslog att vi skulle äta en tårta till hans ära. Sagt och gjort, idag slängde vi ihop en fantastisk liten glasstårta att kalasa på. Eller vi och vi, det var ju just det som var grejen...
 Trots att vi har en filosofi om att våra barn ska få va delaktiga i sånt vi vuxna gör och känna sig efterfrågade har jag och Nils ibland svårt att leva upp till den. Ibland vill jag ju bara få fullfölja min vision utan barnhänder som smyger sig emellan och känslan av att behöva ha uppmärksamheten uppvriden till max. True story of a mom. Så var det i alla fall idag när jag tryckte ut en tårtbotten och skulle trolla fram allt som skulle ligga ovanpå. Jag ville göra själv. Nils var ute och sprang och jag var rädd att jag skulle få fyra hjälpande smakande barnhänder att hålla reda på.
 
Elis ropade glatt när han märkte vad jag höll på med: "Jag vill hjälpa till! Jag vill!" Jag försökte argumentera för att jag skulle få överraska honom och att jag ville göra själv och föreslog att han kunde leka. Han svarade:  "Du kan leka och jag kan överraska dig, och pappa och Lo och mig." Här önskar jag att jag kunde säga att jag varit kompromissvillig och gjort plats för honom vid köksbänken. Men det gjorde jag inte. Minns inte vad jag sa. Om jag sa något. Tog mig i alla fall inte tid att göra något bra av situationen.
 
Istället börjar han leka loss och försöka engagera Lo. Skönt tycker jag, Kort därefter hittar han hinken vi brukar ha våra sopor i. Inga sopor och ingen påse däri, bara en tom men ändå lite ofräsch hink. Han börjar leka med den på sitt huvud och jag ber honom ställa ner den och låta den stå. Han fortsätter att leka med den och kastar den sedan oförsiktigt på golvet. Jag förebrår honom: "Varför lyssnar du inte på mig?" och han kontrar: "Men varför lyssnar inte du på mig?" Fast jag nog redan insett mitt misstag frågar jag: "Hur menar du, vad vill du att jag lyssnar på?" 
 
 
"Jag sa ju att jag ville hjälpa till med tårtan!"
 
 
Just det. Hjärtat mjuknar. Vill jag bli lyssnad på får jag gå före. Det betyder inte att jag måste säga ja till allt min treåring vill och själv inte uttrycka gränser, nej, men det betyder att jag måste göra utrymme så att han åtminstone känner sig lyssnad på. Min tur att be om förlåtelse.

provocerande val

Innan jag var gravid med vår äldste så hade jag och Nils redan formulerat att vi hade en önskan om att få vara hemma länge med våra kids. För anknytning och för att det för oss känns som en försvinnande kort tid vi har den möjligheten att få spendera heldagar med dem. Med den drömmen visste vi att det skulle komma konsekvenser: ett magert bankkonto, sämre pensionsspar, känslan av att emellanåt leva i liten värld och ett stort ansvar att forma en vardag som känns utvecklande, rolig och meningsfull för oss alla. Hittills vill jag bara highfiva mig själv och maken för det här valet, är sjukt tacksam för alla dagar med Elis och Lo. Himla rik känner jag mig, fast hemmaliv inte alltid är guld och gröna skogar.
 
Till hösten börjar Elis förskola och är då tre och ett halvt år gammal. Och där ska han få vara så mycket han vill. Men han kommer inte vara tvungen, om han mot förmodan inte skulle trivas, eftersom jag kommer att vara hemma med Loppan. I snart två år har vi fått frågor om när Elis ska börja och varierande reaktioner på vårt val. Många oprovocerade försvarstal från förskoleföräldrar, argumentationer om barns behov av jämnåriga och medkänsla å Elis vägnar. Stackarn! Utvecklas han verkligen som han ska? Jag håller ibland onödigt låg profil med svar på tal eftersom jag inte vill att någon ska känna sig stött. För jag har förståelse och respekt för andras val. Även om jag också har frågor. Men det innebär kanske att jag blir otydlig kring hur gärna vi vill leva det här livet. Det är inte i brist på förskoleplats. 
 
Vi har gjort det praktiskt möjligt med snålande av föräldradagar. Sen har det underlättat att ha tätt mellan barnen. Men det är ju inte ett val vi gjort av den anledningen. Från och med i sommar hoppas vi också få beviljat vårdnadsbidrag för Lo. Det är ju inte en förmån förunnat föräldrar i alla kommuner. Men för många går det på ett eller annat sätt om man vill. Via ett forum för hemmaföräldrar har jag upptäckt att det finns ett helt gäng mammor och pappor som vill va hemma under barnens första år. Där delar människor med sig av tips, erfarenheter och tankar. Plus att många dessutom knyter kontakter och hittar andra familjer att göra utflykter med om dagarna när alla andra är på jobb, universitet och förskola. Uppmuntrande!
 
Vårt avvikande val har avslöjat hur mycket laddning och känslor som finns kring förskolenormen.
Vad har ni som läser med er för känslor och tankar?
 
Jag återkommer på ämnet.
 

valley of the rose

 
Är tokigt förtjust i Rosendals trädgård. Och växthusen deras. Skyltningarna. All vacker oreda. Det som växer. Det som är dött. Och det som doftar magiskt. Blir alltid upplivad och full av minnen av den platsen. Vi gjorde årets första utflykt tillsammans hela familjen med vän och barn i torsdags. Jag skrev klart hemtentan på onsdagen och har sedan dess firat det lediga livet. Visserligen kantat med trötthet och illamående. Och vad som är en långdragen förkylning eller en nyutvecklad pollenallergi. Hoppas på det förra, men börjar tro det andra. Vi får la se.

rättelse

Fick just ett sms som uppmärksammade mig på en receptmiss! Det är fixat nu. Hade råkat skriva bakpulver istället för bikarbonat. Hoppas det inte ställt till det för någon av er. 

rundgång, del 1

Å, det vara bara var en halv dag sedan vi städade och jag kan redan sopa upp en halv deciliter skräp, damm, smulor och sand.
 
Tanke, med vissa variationer, som tänks alldeles för många gånger per dag.
Med någon slags suck-fascination.

RSS 2.0