från morgonjoggen

 
 
 
 

att bestämma över sin egen tid

Ibland glömmer jag bort vem som bestämmer över mig, vem som är ansvarig på den här skutan. Det är ju jag. Och ibland upptäcker jag att jag inte är nöjd med vad jag bestämt. Eller oftast över vad jag låtit bli att bestämma. För ibland är det ändå lite som så, att livet gör val åt en. Val man inte räknat med först.
 
Inte skulle jag bli en sådan person som titt och tätt loggar in på Facebook och Instagram och kollar mejlen sjuttio gånger om dagen bara för att jag gick och köpte mig en smart telefon. Ne-he-hej. Inte då. Och ändå så har jag upptäckt mig själv fylla ut alla dessa små mellanrum som jag får med några vänner och bekantas nya statusar, en länk som jag tyckte var intressant eller några fler bilder att gillagillagilla. Och var tar det mig?  Till en plats där jag sällan tänker klart tankar, eller behåller siktet fast vid det jag drömmer om. Till en plats för långt från uttråkningen som tänder kreativiteten. På telefonlängds avstånd från mina barn. Och precis som med alla små beroendebeteenden som jag kan lägga till mig med så är det till slut inget beslut jag egentligen fattar, för hjärnan och händerna går på autopilot. Hoppsan liksom!
 
Så under en tid har jag tänkt på och längtat efter något annat. Rita ut nya vardagsvägar. Hur skulle jag göra den här gången funderade jag? Jag vill inte klippa helt med Facebook och Instagram och Pinterest - det finns mycket jag gillar och har nytta av där. Avstå i långa tider är inget problem för mig, det har jag testat flera gånger, men det hjälper ju uppenbarligen inte mig till ett bättre och sundare användade över tid. Hamnar likväl i samma egengrävda grop.
 
Därför har jag gjort mig en plan för en tid framåt. Jag ska ha en fast dag i veckan som jag inte meckar med telefonen och ovan nämnda funktioner. Och utöver det ska jag pausa helt varannan vecka. Då tänker min snillrika hjärna att jag kommer uppleva veckorna utan allt blippande, fixande och läsande på telefonen så otroligt meningsfulla och bra att jag kommer att bli mindre benägen till dumsurfning de veckor jag faktiskt har tillgång till FB och IG och P. Så kommer jag dessutom få åtnjuta de fördelar som kommer med att vara närvarande på nätet.
 
Det är ett exempel på hur jag tänker kring att bestämma över sin tid.

om ändå

 
 
Gottar mig i lite gamla bilder. Och drömmer om att minsten ska börja trivas ute liksom storasyster gjorde. Här ovan är en bild på Lo i Teds ålder. Bebisen i vår familj gillar inte att va ute. Jag vill så gärna förstå vad som är fel och göra rätt. Han trivs inte i vagn varken vaken eller sovande (han sover bättre i sin säng), han trivs inte i sele, han trivs inte i sjal och han trivs inte i famn. Ted uttrycker sitt missnöje mer eller mindre konstant och ofta skriker han tills han somnar. Det gör tillvaron för mig och hans syskon riktigt tuff stundtals. Ibland är tårarna nära då jag trillar in på förskolegården med en gastande liten medan syskonen helst vill hålla för öronen. Eller så kniper det till rejält i hjärtat när allt Elis önskar är att vi ska va ute på gården en timma tillsammans och jag säger nej för Teds skull.

Å, måtte tiden gå och utepeppen växa! Vi vill va ute mycket i vår!
 
 

Under sommarhimlarna

Det gick inte att ta miste på när din blå merca rullade ner för backen till sommarstugan. Bara din bil lät sådär. Ibland vaknade jag till ljudet av den under morgonens tidiga timmar. Ibland satt jag uppkrupen i soffan och tittade på Sommarlovsmorgon med mina systrar när jag hörde den parkera utanför. Då och då tittade jag ut i trädgårdslandet där du stod på knä, på din hemmasnickrade pall. Där stod du och grävde ogräs under den höga morgonhimlen till ljudet av vinden i asparna och sädesärlornas melodier. Plötsligt hördes några tunga steg på bron och så ryckte det häftigt i dörrhandtaget. Jag minns hur mamma och pappa suckade åt att du envisades med att komma in så tidigt. Det här med semester eller andras behov av eget utrymme var inget som du kan ha funderat särskilt mycket över. Och jag minns samma suckar åt jorden från trädgårdslandet som du alltid drog in i spår över trägolvet och ner in i trasmattorna.
 
Jag var rädd för dig ibland. Min kropp spände sig när din näve fångade min handled lite för hårt och du fiskade upp mig i knät. Lilljäntor var vi allihopa. Varför kände jag så? Var det ditt ena öga som alltid kikade in mot näsbenet, var det din oberäknelighet och ditt temperament eller var det hur du aldrig riktigt hörde nej och stopp? Andra fick ständigt säga åt dig. Ändå, med åldern kom jag att känna så mycket ömhet för dig. Du som ville dela med dig av hela ditt Anundsjö och trakterna vida kring, dina rötter, dina resor, dina erfarenheter, dina envisheter. Du som ville unna mig och mina systrar alla glassar och fästmän i världen. Du överlevde dig genom dina sista år i livet. Du reste dig efter olyckor och sjukdom, stapplade vidare och vägrade stöd. Vad skulle det vara bra för? Aldrig skulle vi tro att du vara nere för räkning. Och ändå, till sist slöt du dina ögon för en sista gång, precis som vi alla ska göra.
 
Jag tar med mig din generositet mot mig, din kärlek till Sörböle, den hårda kramen och det blänkande glittret i dina ögon när jag första gången sa: Farfar, jag älskar dig. 
 

instalove, del 2

 
 
Dagen till ära vill jag ropa ut min insta-kärlek igen! Titta in dessa frestande screenshots från min telefon. Jag har ju påbörjat min resa med kroppen som ska springa fort, klättra i träd och hänga knäveck med barnen i sommar. Det innebär att jag stoppar i den tillräckligt mycket näringsrik mat för att den ska kunna bygga muskler och hålla igång. Det innebär att jag letar bra ersättningar till den skit jag annars tenderar att stoppa i den. Och det innebär att jag övar på alla saker jag vill kunna och orka. Det är liksom inte svårare än så. Men det krävs uthållighet. Och att tillåta sig bli passionerad. Inte så att hela mitt liv ska handla om mat och träning, men så att det får bli något roligt och något så självklart som mina andetag. Då har jag förutsättningar till att leva livet jag längtar efter.
 
 
Vad jag upptäckte är att Instagram är en outsinlig källa till inspiration också på detta område. Jag har skaffat mig en än så länge halvhemlig användare där jag dokumenterar min resa. Där samlar jag recept, tips på träningsövningar, näringsinfo och liknande saker. Himla värt tycker jag. Som den bästa av bonusar så är det många som peppar och hjälper varandra att hålla riktningen. Och det är ju extremt bra om det är få personer i ens närhet som intresserar sig för samma saker. 

(här ovan ser ni typ en blandning av #paleo #vegan #glutenfree #cleaneats #rawfood #801010 och #refinedsugarfree - det är min bag det)
 
 
 

det oglammiga

 
Vakna innan klockan sju vardag som helg. Ofta innan sex. Vara en liten näsas snorpapper. Torka golvet under bordet tre-fyra-fem gånger om dagen. Att vara frisk, rastlös och sugen på att vara med vänner när barnen är sjuka. Tvätt i kubik: kisstvätt, kräkstvätt, bajstvätt, snortvätt, mattspillstvätt. Komma utanför ytterdörren när minst en liten person inte har lust att samarbeta. Att ordning och reda och städat bara är en verklighet när små sover. Tvätta rumpor som inte är rena. Städa upp ett åksjukt barn. Bli riktigt tjatad på. Att själv vara sjuk när barnen är friska. Kallas en dum mamma när allt en försökt är att vara en bra mamma. Skölja av leriga ytterkläder, igen. Ris och quinoa och couscous under strumporna. Soporna fulla av blöjor. Vara uppe i barnens bråk. Mata bebis under nattens timmar. Vara en förebild när en helst bara vill tjura under ett täcke. 
 
Ändå!
Jag väljer alla tre barnen igen och igen.

happyjoyelis, del sju

Jag sitter med minstingen i knät och snicksnackar. En ivrig Elis kommer upphoppande i soffan. Klappar lillebror och pratar med sin prata-med-bebis-röst: 
-Ååå, Ted! Vad bra du är på att växa!
Jag säger till Ted att han har en hemskt fin storebrorsa. Elis läser av lillebror och ropar glatt:
-Titta, han nickar! Han nickade!
 

RSS 2.0